- Descriere
-
Detalii
Expresia din titlul acestei cărţi, „iluzia utilizatorului”, provine din informatică şi se referă la felul simplist în care ne raportăm mai toţi la modul cum funcţionează un calculator. Din informatică, sintagma a migrat, cu ajutorul lui Tor Nørretranders, în ştiinţele cognitive, unde mintea umană ia locul calculatorului.
Conştiinţa noastră, spune Nørretranders, este doar o interfaţă iluzorie. În orice secundă, informaţia procesată în mod conştient reprezintă doar 16 biţi din cele 11 milioane care ajung la creier, prin simţuri. Cu alte cuvinte, partea conştientă din noi primeşte mult mai puţină informaţie decât cea inconştientă, pe care o ignorăm cu totul.
Trăim în plină eră informaţională, dar realitatea e că nu ne prea pricepem să „procesăm” informaţiile, în lungul lor drum dinspre exterior spre interior. De aici vine, poate, şi criza societăţii contemporane, bântuită cum e de sentimentul sâcâitor că viaţa ar trebui să însemne mult mai mult. Şi înseamnă, într-adevăr, mai mult – dar ca să aflăm asta e nevoie să renunţăm la interfaţa iluzorie a conştiinţei.
Iluzia utilizatorului susţine că oamenii sunt capabili să aibă o existenţă mult mai bogată, în care nu doar realitatea conştiinţei primează. Inspirându-se din fizică, matematică, psihologie, neurofiziologie şi istoria ideilor, Tor Nørretranders argumentează convingător în sprijinul unei perspective mai largi asupra conştiinţei şi pentru cuprinderea tuturor datelor pe care lumea le are de oferit.
"În sfârşit, o carte care chiar explică ce este conştiinţa. O perspectivă extraordinară, prezentată cu stil, graţie, umor şi inteligenţă. Vă veţi schimba definitiv viziunea despre conştiinţă după ce veţi parcurge această carte, un veritabil tur de forţă al inteligenţei şi al spiritului. Dacă aveţi de gând să citiţi o singură carte despre conştiinţă, citiţi-o pe aceasta."
John L. Casti
"O descriere captivantă a felului în care creierul nostru ne păcăleşte, făcându-ne să credem că suntem conştienţi, şi a motivelor pentru care până şi sentimentul că există un eu care este păcălit e o iluzie. Adio „eului” lăuntric şi bun venit unui lucru mult mai măreţ."
Ian Stewart
"O carte profundă, o analiză strălucită a teoriei informaţiei şi a modului în care ea ne poate ajuta să înţelegem mintea omenească."
Gregory Chaitin
"Cartea lui Tor Nørretranders este un ghid fermecător şi îndrăzneţ pentru această explorare a ultimei frontiere a ştiinţei: mintea omenească."
John Horgan
"Entropie, informaţie, comunicare, calcul, complexitate, evoluţie, haos, conştiinţă. Cartea aceasta ne prezintă teorii ştiinţifice de ultimă oră, într-un amestec de surprize istorice. Anticiparea unei mari descoperiri m-a făcut să nu o las din mână."
Hans Moravec
- Despre Autor
-
Autor, consultant şi comentator independent, Tor Nørretranders locuieşte la Copenhaga, Danemarca şi are un public internaţional.
Născut în 1955, a publicat 15 cărţi pe diverse teme, de la perspectiva adusă de ştiinţă asupra lumii şi rolul ştiinţei în societate, la probleme care privesc mediul, domeniul experienţei umane şi al conştientului.
Este autorul cărţii Omul generos. A-i ajuta pe alţii este cel mai sexy lucru pe care îl poţi face, apărută în traducere românească la Editura Publica în 2008.
Nørretranders a fost gazdă a numeroase emisiuni TV cu teme ştiinţifice şi a întemeiat o amplă reţea de cooperare între oamenii de ştiinţă şi artişti. Din 2003 predă Filozofia ştiinţei la Şcoala de Afaceri din Copenhaga.
Lui Tor Nørretranders i-au fost decernate premiul pentru non-ficţiune al Uniunii Scriitorilor din Danemarca în 1985 şi premiul pentru publicistică al Clubului Jurnaliştilor din Danemarca în 1988. Cărţile lui au fost publicate şi în SUA, Germania, Japonia, Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia şi Olanda.
- Opinia cititorilor
-
- mihvoi (20.09.2010) Despre limitele constiintei -
-
Pe scurt:
Iluzia utilizatorului este o carte despre functionarea si limitele constiintei umane. Termenul de constiinta se refera la acea parte psihica capabila de decizie constienta, gandire constienta. Termenul are aici legatura doar ca proces cu "constiinta morala".
Limitarile sunt atat constructive, determinate prin experimente (0.5 secunde intarziere a perceptiei constiente, 16biti/secunda capacitate de procesare) dar si informationale (incompletitudinea sistemelor formale).
Este o carte erudita care aduce argumente din foarte multe domenii, inclusiv fizica, psihologie, medicina, teoria informatiei, matematica. Cartea ramane totusi suficient de usor de citit, fiind pigmentata cu diferite intamplari antologice din istoria stiintei.
Pe larg:
http://mihvoi.blogspot.com/2010/09/review-carte-iluzia-utilizatorului.html
- Cuprins
-
Prefaţă
Partea întâi - Calculul
1 Demonul lui Maxwell
2 Eliminarea informaţiei
3 Algoritmuri infinite
4 Profunzimea complexităţii
Partea a doua - Comunicarea
5 Arborele vorbirii
6 Lăţimea de bandă a conştiinţei
7 Bomba psihologiei
8 Vedere dinăuntru
Partea a treia - Conştiinţa
9 Întârzierea de o jumătate de secundă
10 Sinele lui Maxwell
11 Iluzia utilizatorului
12 Originea conştiinţei
Partea a patra - Liniştea
13 Înăuntrul nimicului
14 La marginea haosului
15 Linia neliniară
16 Sublimul
Bibliografie
Note