Metode euristice simple pentru decizii inteligente

  • Titlul original: Simple Heuristics That Make Us Smart
  • Ediția I 2010
  • Traducător: Laura Sibinescu
  • Dimensiuni: 14.5 x 20.5 cm
  • 616 pagini
  • ISBN: 978-973-1931-18-0

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

La scrierea acestei cărţi au participat cercetători din domenii diferite care de regulă nu interacţionează: psihologie, matematică, informatică, economie şi biologie evoluţionistă. Iar rezultatul acestei colaborări, pe cât de paradoxale, pe atât de necesare, respectă promisiunea din titlu: înainte de a le propune cititorilor un set de metode euristice, autorii au apelat ei înşişi la metode de analiză care, pornind de la adevăruri general recunoscute, ajung la adevăruri noi.

Legile probabilistice descriu şi prescriu raţionamente, judecăţi şi decizii clare. Numai că, în momentul în care acest tipar decizional se loveşte de rigorile realităţii, devine evident că elaboratul model de calcul probabilistic li se adresează mai degrabă unor fiinţe supranaturale, şi cam deloc oamenilor de rând.

În Metode euristice simple pentru decizii inteligente, autorii propun o deplasare dinspre calcul riguros către probabilitate, punând în centru adaptarea la context. Asta pentru simplul motiv că deciziile pe care le avem de luat în viaţa de zi cu zi nu au cum să fie descrise doar în funcţie de coordonatele cantitative şi matematice ale calculului probabilistic.

"Cum să ţinem pasul cu complexitatea lumii reale, în care, într-un timp foarte scurt, avem de procesat un număr copleşitor de informaţii care se contrazic? Această carte importantă impune un nou demers de căutare a răspunsurilor. În ea, Gigerenzer, Todd şi Grupul de Cercetare ABC arată că metodele euristice simple sunt instrumente puternice care funcţionează surprinzător de bine. Procesul decizional va arăta cu totul altfel de acum încolo."

Donald A. Norman, University of California, San Diego

"Cartea aceasta este o contribuţie majoră la teoria raţiunii limitate. Ea demonstrează că eficienţa surprinzătoare a procedurilor simple şi rapide se datorează adaptării lor la  structura mediului în care sunt folosite."

Reinhard Selten, laureat al Premiului Nobel pentru Economie

"Cercetarea a început să ia în serios şi să studieze empiric cum se raportează cu adevărat oamenii reali la complexitatea lumii în care trăiesc. Metode euristice simple reflectă într-un mod fascinant această revoluţie din ştiinţele cognitive, făcând un pas înainte în echilibrarea felului în care înţelegem raţiunea."

Herbert A. Simon, laureat al Premiului Nobel pentru Economie
Despre Autor

Gerd Gigerenzer este directorul Centrului ABC (Adaptive Behaviour and Cognition) din cadrul Institutului Max Planck pentru Dezvoltarea Omului, cu sediul la Berlin. A predat psihologie la University of Chicago şi i s-au acordat mai multe premii, inclusiv Premiul AAAS pentru cercetări în domeniul ştiinţelor comportamentale, în 1992.

Peter M. Todd, cofondator al Grupului de Cercetare ABC, este cercetător la Institutul Max Planck pentru Dezvoltarea Omului. Este autorul unor studii şi articole despre modelarea comportamentului, muzică şi evoluţie şi este editor asociat al publicaţiilor Adaptive Behavior şi Animal Cognition.

Opinia cititorilor
Cuprins

Prefaţă

Centrul de cercetare ABC

PARTEA I: PROGRAMUL DE CERCETARE

1. Euristica simplă şi rapidă. Un set de instrumente adaptative de Gerd Gigerenzer şi Peter M. Todd

PARTEA A II-A: PROCESE DECIZIONALE BAZATE PE IGNORANŢĂ

2. Euristica recunoaşterii. Cum poate ignoranţa să ne facă mai inteligenţi de Daniel G. Goldstein şi Gerd Gigerenzer

3. Poate ignoranţa să „bată“ bursa? de Bernhard Borges, Daniel G. Goldstein, Andreas Ortmann şi Gerd Gigerenzer

PARTEA A III-A: PROCESE DECIZIONALE BAZATE PE O MOTIVAŢIE UNICĂ

4. Să pariem pe un motiv bun. Euristica celei mai bune opţiuni de Gerd Gigerenzer şi Daniel G. Goldstein

5. Cât de bune sunt metodele euristice simple? de Jean Czerlinski, Gerd Gigerenzer şi Daniel G. Goldstein

6. De ce funcţionează procesele decizionale bazate pe un motiv unic? de Laura Martignon şi Ulrich Hoffrage

7. Când folosesc oamenii metodele euristice simple şi cum ne putem da seama? de Jörg Rieskamp şi Ulrich Hoffrage

8. Standarde bayesiene pentru metodele euristice simple şi rapide de Laura Martignon şi Kathryn Blackmond Laskey

PARTEA A IV-A: DINCOLO DE ALEGERE: MEMORIE, ESTIMARE şI CATEGORIZARE

9. Predispoziţia către înţelegerea ulterioară. Un preţ care merită plătit pentru o memorie ascuţită şi rentabilă de Ulrich Hoffrage şi Ralph Hertwig

10. Estimarea rapidă. Să lăsăm mediul să lucreze pentru noi de Ralph Hertwig, Ulrich Hoffrage şi Laura Martignon

11. Clasificarea prin eliminare. Utilizarea câtorva indicii pentru a alege de Patricia M. Berretty, Peter M. Todd şi Laura Martignon

PARTEA A V-A: INTELIGENŢA SOCIALĂ

12. Modul în care mişcarea dezvăluie intenţia. Clasificarea interacţiunilor sociale de Philip W. Blythe, Peter M: Todd şi Geoffrey F. Miller

13. De la mândrie şi prejudecată la persuasiune. Satisfacerea scopurilor în căutarea unui partener de Peter M. Todd şi Geoffrey F. Miller

14. Implicarea părinţilor prin reguli simple de decizie de Jennifer Nerissa Davis şi Peter M. Todd

PARTEA A VI-A: O PRIVIRE ÎN JUR, O PRIVIRE ÎN URMĂ ŞI O PRIVIRE ÎNAINTE

15. Demoni versus metode euristice în domeniul inteligenţei artificiale, ecologiei comportamentale şi economiei de Adam S. Goodie, Andreas Ortmann, Jennifer Nerissa Davis, Seth Bullock şi Gregory M. Werner

16. Ce am învăţat (până acum) de Peter M. Todd şi Gerd Gigerenzer

Bibliografie