Sfârșitul economiei iluziei

Criză şi anticriză: o abordare heterodoxă
  • Ediția I 2009 - hardcover
  • Dimensiuni: 14.5 x 20.5 cm
  • 184 pagini
  • ISBN: 978-973-1931-20-3

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

Scrisă dintr-o perspectivă heterodoxă, opusă fundamentalismului de piaţă, Sfârşitul economiei iluziei are două teze principale, argumentate cu discernământ şi bazate pe studii şi rapoarte pertinente: natura internă a crizei din România anului 2009 şi miturile care dirijează mersul economiei româneşti. Aceste două teze merg mână în mână, iar desfăşurarea lor urmează cele două direcţii anunţate în subtitlu: criză şi anticriză. Descoperiţi în carte ce este economia iluziei şi care sunt miturile economiei româneşti.

Liviu Voinea are o abordare şi pentru soluţiile de ieşire din criză: creşterea ocupării forţei de muncă, împreună cu o reformă fiscală axată pe principiul solidarităţii şi pe funcţia de stabilizator automat a preţurilor şi profiturilor.

În general, cărţile despre criză se scriu după ce criza a trecut. Liviu Voinea şi-a asumat un risc prin această carte, publicată în plină criză economică în România. Aceasta este cu siguranţă o carte provocatoare, care nu vă poate lăsa indiferenţi.


"Liviu Voinea a scris o carte care merită să fie citită. El plasează originea dificultăţilor economice actuale din România în perimetrul unui mix greşit de politici economice. Un mix care, în opinia lui, a stimulat consumul la timpul nepotrivit şi a accentuat dezechilibrele – criza internaţională, afirmă el, fiind numai un catalizator al celei interne."

Daniel Dăianu

"Sunt afon în materie de economie şi finanţe. Cu toate astea, înţeleg (aproape) tot ce scrie dl Liviu Voinea. E meritul lui. Nu numai că înţeleg, dar mă descopăr co-interesat. În plus, el are două calităţi din ce în ce mai rare: umor (adică facultatea de a deosebi între ce trebuie luat în serios şi ce nu) şi calm (adică îndemânarea de a descrie catastrofa fără panică). Liviu Voinea ar fi un excelent ministru de finanţe. Dar e un profesionist prea bun ca să facă o carieră politică..."

Andrei Pleşu
Despre Autor

Liviu Voinea (n. 1975) a absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, iar în 1998 a obţinut titlul de Master în Administrarea Afacerilor (MBA) la prestigioasa Stockholm University School of Business. La 24 de ani a devenit doctor în economie la ASE. Are o specializare în sociologia bunăstării la Universitatea Bucureşti şi o diplomă în statistică în ştiinţele sociale la University of Essex, Marea Britanie.

În prezent, este conferenţiar universitar şi predă la SNSPA şi ASE. În 2004 a lucrat pentru Centrul Comun de Cercetări al Comisiei Europene din Sevilla, Spania, ca cercetător post-doctoral, apoi s-a întors în România şi a înfiinţat, împreună cu câţiva prieteni, Grupul de Economie Aplicată – un think-tank economic pe care îl şi conduce din 2007. A lucrat ca expert în contracte finanţate de Comisia Europeană, Banca Mondială, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Fondul European de Investiţii, Forumul Economic Global, Institutul de la Viena pentru Studii Economice Internaţionale etc. În 2008 a obţinut un premiu naţional pentru excelenţă în cercetare acordat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, pentru un proiect despre economia cunoaşterii, cu finanţare din fonduri europene (Programul Cadru 6). Prima lui carte, Corporaţiile transnaţionale şi capitalismul global, s-a bucurat de interes în mediul academic.

Este membru în boardul European International Business Academy (EIBA), a publicat articole în străinătate, în jurnale şi cărţi de specialitate, şi este invitat frecvent la conferinţe ştiinţifice internaţionale. Este o prezenţă activă în mass-media românească şi internaţională, pe teme legate de economia României.

Opinia cititorilor
O carte buna - (13.12.2010)
O carte buna despre realitatile mioritice, realitati in care predomina incompetenta, hazardul, lipsa crasa de experienta.
Dar totusi pretul e cam piperat in cazul acestei carti
Cuprins

Cuvânt înainte de Daniel Dăianu

1 Teoria heterodoxă a crizei

2 Criza lor şi criza noastră

3 Criza lor: cauze şi soluţii

4 Criza economică internă: sfârşitul economiei iluziei

5 Miturile economiei româneşti înainte de criză

6 Miturile economiei româneşti în timpul crizei

7 Soluţii anticriză pentru România

Referinţe