Economia crizelor

Curs-fulger despre viitorul finanţelor
  • Titlul original: Crisis Economics
  • Ediția II 2010 - format necartonat
  • Traducător: Smaranda Nistor
  • Dimensiuni: 14,5 x 20,5 cm
  • 528 pagini
  • ISBN: 978‑973‑1931‑56-2

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Detalii

Ediţia necartonată a cărţii Economia crizelor de Nouriel Roubini şi Stephen Mihm este susţinută şi recomandată de ProCredit Bank.

Până nu de mult, economia, cu toate ramurile ei, era doar o preocupare a specialiştilor. Dar, de câţiva ani încoace, lucrurile s-au schimbat şi toată lumea a realizat că economia ne priveşte pe toţi, politicile economice fiind în fond cele care ne asigură – sau ne pun în pericol – confortul şi bunăstarea.

Economia crizelor este o carte care li se adresează în egală măsură profesioniştilor şi amatorilor în ale economiei, celor care fac regulile şi celor care le suportă consecinţele. Cartea aceasta este un manual, având ca obiect de studiu modurile şi motivele pentru care pieţele capotează. Dar este şi un ghid de instrucţiuni, venind cu propuneri pentru reechilibrarea economiei şi pentru evitarea unor greşeli precum cele care au dus la criza din 2008.

Economia crizelor, ne spun cei doi autori, este un nou tip de economie, în care succesiunea balon speculativ–criză–recesiune trebuie înţeleasă ca o fază normală a ciclului economic. Introducerea unui nou regim al falimentului, divizarea băncilor mari şi adoptarea unei politici monetare care să descurajeze baloanele speculative sunt doar câteva dintre măsurile de redresare propuse.

Publicată în mai 2010 în Statele Unite, Economia crizelor este o carte mult aşteptată, mai ales pentru că unul dintre autorii ei, Nouriel Roubini, se numără printre foarte puţinii economişti care au reuşit să identifice hibele din sistemul financiar, avertizând că se va ajunge la recesiune. Iar experienţa şi luciditatea celor doi autori fac ca Economia crizelor să fie oglinda perfectă a lumii noastre, cu trecutul, prezentul şi, mai ales, viitorul ei.

"Roubini vede dincolo de orizontul a ceea ce majoritatea specialiştilor consideră că ar fi plauzibil. Până acum întotdeauna a avut dreptate, aşa că ar fi înţelept să ţinem pasul cu el." Paul M. Barrett, New York Times

"Mesajul cel mai important al acestei cărţi este extrem de simplu: economiştii, politicienii, Wall Streetul s-au lăsat seduşi de piaţa liberă şi de minunăţia inovării financiare. Iar noi ne-am amăgit cu gândul că vom putea trăi la nesfârşit mai bine decât ne permitem. Cartea aceasta ne aduce la realitate." The Observer

"Roubini şi Mihm ne oferă o analiză lucidă şi raţională a cauzelor colapsului pieţei financiare şi o listă de propuneri pentru a repara un sistem nefuncţional. Multe dintre ideile lor ar fi părut radicale acum cinci ani. Dar, aşa cum spun chiar autorii, crizele financiare au un fel curios de a face ca reformele radicale să pară rezonabile. Economia crizelor este printre cele mai interesante şi uşor de citit cărţi despre dezastrul financiar pe care îl trăim." Financial Times

Despre Autor

Nouriel Roubini este profesor de economie la Stern School of Business (New York University) şi preşedinte al firmei de consultanţă economică RGE Monitor. Imediat după obţinerea doctoratului în Economie internaţională (1988, Harvard School of Business), a început să predea la Yale şi a fost inclus în National Bureau of Economic Research şi în echipa de consultanţi a FMI.

Roubini este printre puţinii economişti care au prezis criza din 2008, el vorbind despre pericolul financiar încă de la începutul anilor 2000. Şi-a atras astfel supranumele „Dr Dezastru”, înlocuit ulterior de un altul, cel de „Profet al crizei”. El afirmă însă că este „Dr Realist”.

În 2009, Prospect Magazine l-a votat numărul 2 în rândul celor o sută de intelectuali contemporani importanţi, iar Foreign Policy l-a plasat pe locul 4 în topul celor o sută de teoreticieni.

A mai scris New International Financial Architecture (2006), Bailouts or Bail-ins? Responding to Financial Crises in Emerging Economies (2004) şi Political Cycles and the Macroeconomy (1997).

Stephen Mihm scrie despre economie şi istorie pentru The New York Times Magazine, The Boston Globe şi alte publicaţii. A primit mai multe burse pentru cercetare, printre care şi o bursă postdoctorală de cercetare a Istoriei afacerilor, la Harvard Business School.

Este profesor asociat la University of Georgia, unde predă cursuri de istorie politică, culturală şi economică americană. Este autorul cărţilor A Nation of Counterfeiters: Capitalists, Con Men, and the Making of the United States (2007) şi Artificial Parts and Practical Lives: Modern Histories of Prosthetics (2002).

Recomandări

S-ar putea să fii interesat și de următoarele produse:

Opinia cititorilor
Educatia si criza - (05.04.2011)
Cartea aceasta vine in intampinarea crizei actuale si explica greselile care au dus la aparitia acesteia. Crizele trecute au fost lectii pe care piata a uitat sa le mai aplice, odata ce a intrat in furia nebuna a castigului.

Societatea trebuie sa invete cumpatarea chiar daca uneori prinde castiguri fabuloase.

Educatia de baza a maselor populare in ceea ce priveste finantele ar fi un prim pas spre evitarea unor astfel de crize destabilizatoare.
Usor de inteles - (13.12.2010)
Nu trebuie sa fii specialist in macroeconomie ca sa intelegi textul cartii.
Cuprins

Cuvânt înainte

Introducere

1. Lebăda albă

2. Economiştii crizelor

3. Tectonica plăcilor

4. Totul se năruie

5. Pandemii

6. În ultimă instanţă

7. Cheltuim mai mult, taxăm mai puţin?

8. Primii paşi

9. Remedii radicale

10. Linii de falie

Concluzie

Perspective

Mulţumiri

Bibliografie selectivă